keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Hashima (Saari) Japanissa

Hashima-saari

Hashima on hylätty saari Japanin lähellä. Se sijaitsee n. 15 kilometrin päästä Nagasakista. Saarella oli asutusta vuodesta 1887 vuoteen 1974, kun sielä harjoitettiin kaivostoimintaa. Kun hiilikaivos suljettiin saari alkoi autioitua. Saari on nykyään täynnä hylättyjä betonirakennuksia, jotka ovat jo todella huonossa kunnossa. Saarelle oli maihinnousu kiellettyä yli 20 vuotta, mutta huhtikuussa 2009 se sallittiin jälleen.

Saarelle muutti ensimmäiset ihmiset vuonna 1887 ja silloin alkoi louhintakokeilut. Mitsubishi osti saaren 3 vuotta myöhemmin ja aloitti saarella projektin, jonka tarkoituksena oli louhia hiiltä merenpohjasta. Kaivoksesta saatiin sivutuotteena jätemaata, jota käytettiin saaren pinta-alan kasvattamiseen rakennuksia varten. Työntekijöille rakennettiin suuria betonirakennuksia asunnoiksi. Vuonna 1907 saarelle rakennettiin korkeat suojamuurit merenkäyntiä vastaan. Suojamuurien vuoksi saari näytti suurelta taistelulaivalta ja saikin lempinimen Gunkanjima (taistelulaivasaari).

Hylättyjä betonirakennuksia

Vuoteen 1916 mennessä Hashiman väkiluku oli noussut jopa kolmeen tuhanteen ja saari tuotti 150 000 tonnia hiiltä vuodessa. Lisää asuntoja tarvittiin, joten pian pienellä saarella oli jo yli 30 korkeaa betonikerrostaloa, jotka olivat tuohon aikaan harvinaisia Japanissa.
Vuonna 1941 saarella saavutettiin tuotantohuippu: jopa 410 000 tonnia hiiltä vuodessa. Merenalla työskentely oli silti rankkaa ja vaarallista. Saarella oli kehnot elinolot, joiden vuoksi noin 1300 työntekijää kuoli onnettomuuksiin, uupumukseen ja aliravitsemukseen.

"rappuset helvettiin"
Toisen maailmansodan jälkeen teollisuus alkoi jälleen kukoistaa ja saarelle muutti lisää ihmisiä töiden perässä. Vuonna 1959 Hashimalla asui jo 5259 asukasta ja tila alkoi käymään vähiin. Hashiman asukastiheys oli korkein maailmassa. Asunnon koko oli verrannoillinen henkilön arvoasemaan, mitä parempi työ sitä isompi asunto. Saari tarjosi asukeilleen tärkeimmät palvelut: kouluja, ravintoloita, kauppoja, sairaala, elokuvateatteri, kampaamo, buddhalainen temppeli ja jopa bordelli löytyi. Saarella ei ollut  yhtäkään moottoroitua ajoneuvoa sillä saaren pystyi kävelemään läpi muutamassa minuutissa. 

rakennusten katot ovat rehevöityneet

Saarelle tuotiin ruoka mantereelta, samoin juomavesi. Vasta 1957 merenalaiset vesiputket saatiin valmiiksi, sen jälkeen saarella sai omasta hanasta vettä. Saarella pelättiin paljon myrskyjä, koska ne eristivät saaren ulkomaailmasta. Hashimalla ei ollut minkäänlaista kasvillisuutta, kunnes asukkaat alkoivat tuoda sinne maata ja kasvillisuutta mantereelta saakka vuonna 1963. Monet tekivät talonsa katolle puutarhoja.

Maasto alkaa olemaan vaarallista, lautoja ja tiiltä kaikkialla

Japanin energiantuotannossa tapahtui mullistuksia 1960-luvun lopulla kun öljy tuli mukaan kuvioihin. Hashiman kaivostoiminta alkoi vähitellen muuttua kannattamattomaksi. Hiilikaivoksia alettiin sulkea ympäri Japania, eikä Hashiman kaivos ollut poikkeus. Saaren työväkeä aloitettiin vähitellen vähentämään ja lopulta tuli virallinen ilmoitus kaivoksen sulkemisesta 15. tammikuuta vuonna 1974. Hashima tyhjentyi hyvin nopeasti, viimeinen asukas poistui saarelta 20.huhtikuuta samana vuonna.

Hashiman kaivostyöläisiä menossa töihin

Karu mutta jotenkin kaunis paikka


Rakennukset olivat lähellä toisiaan tilanpuutteen vuoksi


Hashima vuonna 2009

Hashiman sijainti kartalla, punaisen nuolen alla


Loppuun video kuvattu saarella, videolla näkyy mies joka on asunut Hashimalla aikoinaan. 





Toinen video jossa kuvataan saarta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Wet´n Wild Orlando

Wet´n Wild Orlando 1977-2016 Wet´n Wild Orlando oli Wet´n Wild -konsernin lippulaiva, sitä pidetään Amerikan ensimmäisenä vesipuisto...