torstai 11. tammikuuta 2018

Expoland


Expoland 1970-2007

Expoland sai alkunsa messuilla olleesta huvipuistoalueesta. Expo'70 (15.3-13.9.1970) kansainväliset messut pidettiin Suita:ssa, Osakan prefektuurissa, Japanissa vuonna 1970.  Messuilla oleva huvipuistoalue oli tarkoitus olla vain väliaikaista messujen ajan. Huvipuistoalue suljettiin messujen päätyttyä mutta avattiin uudelleen vuonna 1972 koska se oli niin suosittu/kysytty. Ja sitä se olikin, puisto oli toiminnassa yli 30 vuotta sen jälkeen. Expoland vei jopa 20 hehtaarin kokoisen alueen. Expolandissa oli yli 40 laitetta ja vetonaulaa, sekä 19 ravintolaa ja kauppaa.

vaatimaton sisäänkäynti suurelle puistolle


Fujin Raijin II

Daidasaurus-vuoristorata

lasten suosima Family Coaster

Maailmanpyörä

Space Salamander (samantyylinen korkkiruuvi kuin Nara Dreamlandissa oli)


Orochi-vuoristorata
Wild Mouse
Vaikka puistossa oli useita vuoristoratoja ja päällepäin kaikki näyttikin hyvälle, mutta monet asiakkaat olivat puistossa vierailun jälkeen kertoneet, ettei Expoland ollut niin hyvä kuin muut huvipuistot Japanissa. Osa vuoristoradoista olivat todella pitkiä ja vauhti ei ollut kovin nopea, joten kyydissä olleet kerkesivät jo kyllästymään, kun rata vain jatkui ja jatkui. 

Huvipuistossa oli myös allasalue Caribbean Resort

kivan värikästä


Onnettomuus

Toukokuun 5.päivä vuonna 2007, 19-vuotias naisopiskelija kuoli sekä 19 muuta loukkaantui kun Fujin Raijin II:sen yksi vaunuista suistui raiteiltaan, osui suojakaiteeseen ja liukui vielä hetken matkaa alaspäin pitäen kamalaa meteliä. Raiteilta suistunut vaununosa kulki muun vaunun mukana ja naisen pää osui koko ajan suojakaiteeseen. Tutkimuksissa selvisi syy minkä vuoksi vaunu oli suistunut raiteiltaan; syy oli rikkinäinen akseli. Yhtäkään vaunujen akselia ei oltu vaihdettu 15 vuoteen.  Tämän onnettomuuden jälkeen samantyylisiä vuoristoratoja suljettiin muissakin huvipuistoissa ympäri Japania, sillä puistot halusivat tutkia voisiko sama akseli-vika löytyä heiltäkin. Expoland suljettiin huoltotöiden vuoksi onnettomuuden jälkeen. Puiston toimitusjohtajalta kysyttiin miksi akseleita ei oltu vaihdettu 15 vuoteen ja toimitusjohtaja sanoi että heillä oli suunnitelmissa vaihtaa ne toukokuun aikana. Tuntui varmasti pahalle kun onnettomuus kerkesi tapahtua ennen akseleiden vaihtoa.
Puisto avattiin jälleen elokuussa 2007, mutta Expoland sai syytteen viranomaisilta huollon laiminlyönnistä, kun vain kuukausi puiston aukeamisen jälkeen eräästä vaunusta löytyi myös akseli-vika. Vaunujen oli tarkoitus pysähtyä kun kierros tuli täyteen mutta vaunu jatkoikin matkaansa toisen kierroksen verran. Ketään ei onneksi loukkaantunut.

Elokuussa 2007 pidettiin huvipuistoissa kysely, jossa selvisi että 59:ssä vuoristoradassa oli vikoja 47:ssä eri huvipuistossa. Toisessa kyselyssä paljastui että 40%  kaikista vuoristoradoista ei oltu testattu akselivikoja, mikä aiheutti onnettomuuden Expolandissa.

vähän onnettomuuden jälkeen, asiakkaat vielä kyydissä


Onnettomuuden kulku: ylin pallo on kohta missä osa hajosi, keski pallo on kohta missä vaunu kippasi ja nainen löi päänsä suojakaiteeseen ja alin kohta on se mihin vaunu lopulta pysähtyi



Sulkeutuminen

Puisto suljettiin 9. joulukuuta 2007 vähäisen kävijämäärän vuoksi, vain 4kk sen jälkeen, kun se avattiin uudelleen.

Expolandista ei juurikaan löydy kuvia sen jälkeen kun se lopetti toimintansa, sillä alueelle keksittiin aina muuta käyttöä. Nykyään alueelle on rakennettu kauppoja yms muita rakennuksia. Puiston perällä ollut maailmanpyörä on ollut ainut muisto puistosta mutta sekin on purettu nyt pois.


ilmakuva nykyhetki, tässä maailmanpyörä on jo purettu


Google Earthin streetview näyttää vielä maailmanpyörän 



Alueen koordinaatit: 34.805556135.535
Lopuksi puistossa kuvattu video: 

Tässä huomaa että vuoristoradat olivat pitkiä ja vauhti ei ollut kovin nopea


                                                  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Wet´n Wild Orlando

Wet´n Wild Orlando 1977-2016 Wet´n Wild Orlando oli Wet´n Wild -konsernin lippulaiva, sitä pidetään Amerikan ensimmäisenä vesipuisto...